Czym jest pellet?
O pellecie
Pellet to paliwo z biomasy wykorzystywane do ogrzewania domów i innych pomieszczeń.
Pelet produkowany jest z suchej trociny za pomocą granulatorów – działanie ciśnienia i pary. Do peletu nie jest dodawane żadne lepiszcze, gdyż drewno posiada samo w sobie ligninę, naturalny składnik kleisty powodujący tworzenie formy peletu.
Ze względu na właściwości energetyczne oraz wygodę dla użytkownika, jest zaliczany do najbardziej efektywnych źródeł energii. Jest też paliwem ekologicznym – emisja dwutlenku węgla podczas spalania jest równa ilości dwutlenku węgla pochłoniętego przez drzewo podczas jego wzrostu, a pozostała po spaleniu niewielka ilość popiołu (poniżej 0,5 procent) może zostać użyta jako nawóz.
Pellet zdobył już szerokie grono zwolenników w Europie Zachodniej. Teraz jego zalety zaczynają dostrzegać również konsumenci w Polsce.
Właściwości pelletu przekładają się na dynamiczny wzrost popytu na to odnawialne źródło energii. O ile w 2002 r. w Europie produkcja pellet wyniosła 1,3 mln ton, w 2006 r. 5 mln ton, to w 2010 już 10 mln.t.
Pellet to doskonałe rozwiązanie jako naturalna ściółka dla zwierząt. :)Jest produktem w 100% naturalnym produkowanym z trociny sosnowej bez dodatków chemicznych.
Właściwości:
* pochłania zapachy i wilgoć,
* bardzo wysoka wchłanialność,
* przyjazny dla środowiska i zwierząt,
* biodegradowalny,
* łatwy w usuwaniu.
Ekologia
Wszystkie produkty roślinne zaliczane są do ekologicznych paliw odnawialnych (biopaliw), ponieważ rośliny rosnąc pochłaniają z atmosfery dwutlenek węgla. Jego ilość jest równa emisji CO2 w czasie spalania pelletu, a więc do atmosfery nie trafia dodatkowa ilość tego gazu. Oprócz ograniczenia emisji CO2, zastosowanie biopaliw przyczynia się również do znaczącego zmniejszenia emisji innych gazów i pyłów, która odbywa się z niskich kominów. „Niska emisja” oznacza, że wszystkie zanieczyszczenia dostają się do powietrza, które jest przez nas wdychane.